Plukking og behandling

Plukking og behandling


Blader og skudd av grønne planter høstes tidlig i sesongen. Senere blir bladene ofte for grove og har lett for å bli bitre. Men hvis du stadig plukker for eksempel brennesle på samme sted, vil det stadig komme nye skudd.
Bladene skylles og grove stilker og grove og skadde blader kastes. Hos skvallerkål brukes nye, lyse skudd så lenge de finnes.
Matsyre kan brukes fram til blomstring. Blomster og blader av gjøksyre er deilig syrlige og brukes ofte til pynt.

Av løvetannblader brukes fjærdelte blader, ikke de som er mer hele i kanten da de ofte er bitre.
For å få lyse, mildere blad av løvetann til salat, kan man legge over en lem eller kasse så lyset stenges ute, gjerne før bladene begynner å komme. Blader som allerede har kommet, fjernes for å få nye, lyse blader. Disse bleke bladene er ypperlige til salat
Blader av strutseving plukkes i tett sammenrullet stadium. Nye skudd av den svartelistede parkslirekne og av geiterams kan kokes og brukes som asparges. De kan være litt bitre /beske og må forvelles i vann som kastes.


Bøker med plantebeskrivelser, tips og oppskrifter kan være nyttig å skaffe seg

Sesonger


Vinterkarse sankes i mars – mai. Blomsterstand i knoppfase plukkes med stilk.
Ramsløkblader (pass opp for liljekonvallblader) høstes fra april – mai.
Andre bladplanter sankes fra mars-april til juni-juli, alltid før blomstring.
Åkersnelle til te høstes før slutten av juni.
De fleste krydder- og teplanter høstes i tiden juni – august.
Lindeblomster med svøp plukkes i tiden juni – juli før de former frukt.
Rogn- og bringebærblader tas i mai - juni
Blad fra løvetann tas helst før blomstring. Hele rosetten kan tas med ved å stikke rota. De små, harde løvetann-knoppene kan plukkes tidlig i sesongen og stekes som snacks. Rot fra løvetann kan stikkes tidlig på året eller sent på høsten og brukes i stuing. De gule blomsterkronene kan brukes til saft, vin og som smakstilsetting.
Rognebær sankes helst etter en frostnatt. Bærene må være helt modne og kan legges i fryser hvis man ikke ønsker å vente på frosten. Frysing gjør bærene mildere på smak. Kast bær som er soppangrepet og begynner å bli brune.