Soppsesong 2006

 En nystartet forening


 

Etter uker med "sopptørke" skulle vår nystartede forening i Follo presentere seg med egen stand under årets Ski Festival, helga 25. og 26. august 2006, og vi fikk det til! Det ble sopputstilling og salg av soppsuppe, plakater og tørket sopp.

Kari, Trude, Volkmar, Trine og Grete hadde travle dager foran et nysgjerrig publikum. Vi vervet nye medlemmer og reklamerte for foreningens høstprogram. Dette skulle vise seg å bære frukter, da kjente fjes fra Ski Festivalen møtte opp på flere av turene og kon­trollene utover høsten. Fin reklame fikk vi også da Trude denne lørdagen var avbildet og intervjuet på to hele sider i Østlandets Blad, under tittelen "På skattejakt i skogen".

Påfølgende søndag, 27. august, var vi klare for høstens og foreningens første sopptur. Follo består jo av i alt syv kommuner, og for å kunne imøtekomme det soppinteresserte publikum etter beste evne, fordelte vi denne første høsten turer og kontroller i henholdsvis Ski, ås, Frogn og Oppegård. Denne første søndagen møtte 15 stykker opp ved Siggerud kirke. Det ble funnet mye god matsopp. Steinsoppen formelig sprutet opp av jorden nå, til stor glede for alle ivrige sankere. Men hvorfor så noen så aldeles forvokste og mugne ut? Jo, så skulle folket bli kjent med rørsoppsnylteren som gjør steinsoppen uspiselig. Stor skuffelse blant flere, men de var også glade for lærdommen.

Etter vellykket tur dro vi soppsakkyndige - Mari Ann Nordenstrøm og Grete Strømsøe - til torvet på Ski og soppkontroll fra kl. 15.00 til kl. 17.00. Her var også godt fremmøte, så vi konkluderte med at dette var en fin start for en nystartet forening.

Søndag 3. september trosset i alt 15 stykker, med stort og smått, regnværet, og møtte opp ved Universitetet på Ås. Bodil Smith hadde saumfart områdene rundt museet dagen før og konkludert med at her var ikke mye sopp å finne, så turen gikk til Vestby. Det ble en våt tur med ikke all verdens soppfangst, men folket virket fornøyd. Bodil og Grete kjørte tilbake til Universitetet for soppkontroll her. Ikke mange møtte, til tross for at solen kom på ettermiddagen. Vi var spesielt glade for å kunne hjelpe et ungt par som bokstavelig talt hadde bilen full av sopp: mye matsopp, men også mange uspiselige arter.

Søndag den 10. september arrangerte vi ingen sopptur, men Dag Guttormsen ivaretok kontrollen, også denne søndagen ved Universitetet i Ås. Han etterlyste i etterkant en mer omfattende annonsering av foreningens turer og kontroller.

Lørdag 16. september gikk soppturen til Frogn. Bodil Smith og Oliver Smith kunne ønske 11 sopplukkere velkommen til tur fra Follo museum. Nå hadde det igjen vært lite nedbør, men det ble funnet så vel silkemusserong som skarlagenvokssopp! Soppkontrollen ble holdt på torget i Drøbak. Ikke mange kom med sopp, men her var - som vanlig på en lørdag - mange folk, så Bodil og Oliver fikk gitt god informasjon om vår nystartede forening.

Høstens siste tur gikk ut fra Tårnåsen-senteret i Oppegård søndag den 24. september. Her møtte det 15 stykker, og alle kunne vende hjem med mye matsopp i kurver og poser. Oliver Smith og Grete Strømsøe, som denne dagen var ansvarlige, forflyttet seg etter turen ned til Kolbotn stasjon for soppkontroll. I en time med oppholdsvær og en time med silregn hjalp vi fem soppplukkere med sortering av matsopp / ikke matsopp. Om her ikke møtte mange, gjorde valg av sted sitt til at vi fikk gitt mye informasjon og vervet fire nye medlemmer!


Soppkurs


 

 

Tirsdagene 29. august, 5. september og 12. september arrangerte Follo sopp- og nyttevekstforening sitt første grunnkurs i sopp.

På grunn av stor interesse for kurset, med hele 20 påmeldte, valgte vi å dele gruppen i to.

Bodil Smith og Grete Strømsøe møtte hver sin gruppe og ønsket velkommen til Åsgård skole på Ås fra kl. 18.00 til 21.00.

Vi avsluttet kurset med felles tur i skogen lørdag den 23. september. Alle mottok da sitt kursbevis, og vi fikk høre hvor fint kurset hadde vært og hvor mye de hadde lært!!!!

Det var ønske blant flere av deltakerene om nytt kurs neste høst, et kurs som bygget videre på det de hadde lært til nå.

Bodil og Grete oppsummerte etter endte kurs at det hadde vært to fine kurs, men til tider slitsomt og ikke minst tidkrevende i forhold til forberedelser før hver kurskveld.

 

Tekst: Grete Strømsøe