Soppsesong 2011

 2011: … og for fjerde år på rad skulle vi få et godt soppår!


Året 2011 startet tørt, men 2011 så etterhvert ut til å bli det våteste året som er målt på østlandet siden 1937. Så var det slik soppen ville ha det i år, da - for sopp ble det, ja! Follo sopp- og nyttevekstforening var tidlig på banen i år. Alt 1.mai var vi tilstede på "Friluftslivets dag" på Greverud. Her var det utstilling og salg av sopprelaterte produkter, og det ble servert soppsuppe. 

I Follo sopp- og nyttevekstforening er vi også opptatt av nyttevekstene som dukker opp tidlig på våren. Torsdag 19.mai inviterte vi i samarbeid med Bærekraftig Follo til "grønttur" på UMB i Ås, der Dag Guttormsen tok oss med på jakt etter viltvoksende nyttevekser. I alt 24 personer møtte opp til en informativ og underholdende vandring ved universitetet.

Dag Guttormsen forteller om viltvoksende nyttevekster

Med deltakelse på "Nordbymart'n" søndag 21.august var høstens aktiviteter igang!

Lørdag 27.august hadde vi første sopptur til Enebakk - i regn og tordenbyger, og søndag 28.august hadde vi første kontroll på UMB i Ås.

Søndag 4.august var "Soppens dag", og da arrangerte vi tur til Siggerud i samarbeid med Bærekraftig Follo. Det var godt fremmøte tross regn det meste av dagen. "Soppens dag" ble også markert på Familiedagen på Seiersten Skanse i Drøbak.

Kontroll i øsregn på Soppens dag

Vi får en påminnelse om hvor viktige soppkontrollene faktisk er, når vi den 30.september leser i avisen at Giftinformasjonen til da hadde registrert fjorten alvorlige forgiftninger på grunn av forveksling mellom spiselige og giftige sopper.

Lørdag 17.september gikk turen til Fagerstrand på Nesodden. Denne turen/dagen var et resultat av godt samarbeid med ivrige medlemmer av foreningen bosatt på Nesodden, og turen ser ut til å kunne bli et årlig arrangement.

Oppslutningen rundt foreningens fem kontroller og tre turer har vært god, og vi har fått mye omtale i lokale aviser.

 

Denne høsten har de soppsakkyndige i foreningen kontrollert i alt 110 soppkurver.
I åtte av disse kurvene var det giftig sopp.

29.august startet vi "Kurs for soppsakkyndige" på Ustvedthuset i Ski.
12 deltakere har i høst hatt mer enn nok frisk sopp å jobbe med på mandagskveldene!
Kurset vil gå utover høsten 2012.

30. august startet Trine "Soppfargekurs" på Nesodden. Åtte deltakere avsluttet kurset den første helga i november med farging av garn.

... Så måtte soppkurven frem igjen den 5.november i år også! Vi hadde jo frostnetter i begynnelsen av oktober, men etter uker med mildvær er det fremdeles sopp å finne! Matsoppen er "sliten", men vi fant åtte morsomme arter på under en time!

Vellykket julemøte på Waldemarhøy


 

Et tjuetalls medlemmer og soppinteresserte deltok på vårt julemøte på Waldemarhøy i Ski den 21. november. På programmet sto julemarked, fagprat, ostebord, kaffekos og utlodding.

Det er første gang i Follo sopp- og nyttevekstforenings seksårige historie at vi inviterer våre medlemmer til førjulstreff, Og det ble en hyggelig avslutning på en usedvanlig lang og god soppsesong. Siste kull med traktkantareller sto faktisk like fine i skogen denne mandagen i slutten av november!

 

SOPPAPIR OG JULEGAVER

På Waldemarhøy fikk soppinteresserte fra hele Follo en kort oppsummering av foreningens aktiviteter i 2011. Deriblant fikk vi et lite innblikk i hvordan man kan lage papir av sopp og hvordan bruke sopp som fargemiddel av foreningens styremedlem Trine Palmer, som i høst har holdt kurs i garnfarging. Senere på kvelden var det anledning til å kjøpe nettopp soppapir og en rekke andre hjemmelagde produkter før servering av ost og kjeks, kaffe og kaker. Kvelden ble så avsluttet med utlodding.

 

ÅRLIG TRADISJON?

Leder av Follo sopp- og nyttevekstforening Bodil K. Pedersen var svært fornøyd med oppmøtet, og håper julemøtet kan bli et årlig arrangement. På vegne av styret i Follo sopp- nyttevekstforeningen ønsker hun alle nåværende og fremtidige medlemmer en riktig god jul og et godt nytt år!

KAFFEKOS: God stemning rundt kaffebordet under årets julemøte. Leder av Follo Sopp- og nyttevekstforening Bodil K. Pedersen til venstre.
IVRIG SOPPFARGER: Elly Tuset fra Tårnåsen har gått på soppfargekurs i høst og viste villig frem sine fargeprøver, som er selve oppskriften for fremtidig garn -og tekstilfarging. Strikkejakken er også et produkt av soppens vakre farger.
SOPPCHUTNEY: Trine Palmer solgte soppapir og hjemmelagde soppspesialiteter under julemarkedet. Iris Grønvold fra Vestby fikk dermed sikret seg chutney av traktkantarell til jul.
SOPPKURS PÅ DVD: Ole Petter Førland fra Langhus har laget Norges første soppkurs på dvd. Mange sikret seg et eksemplar av «Soppskogen», hvor soppsakkyndig Morten Jødal tar for seg voksested, kjennetegn og matverdi av de vanligste soppartene.
HÅNDARBEID: Svanhild Normann fra Oppegård hadde med seg massevis av hjemmestrikkede og hjemmeheklede produkter på julemarkedet.
Tekst og foto: Bjørg Engdahl