Soppsesong 2012

Soppen sviktet vel ikke helt i 2012, men etter fire riktig gode soppår var det skyhøye forventninger før årets sesong . Sopp ble funnet ja, men verken mengde eller artsmangfold kunne måle seg med de fire foregående år.


 

La oss ikke glemme at vår forening heter Follo sopp - og nyttevekstforening. Folket i Follo viste også i år stor interesse for vårens grønt-tur.

I samarbeid med Bærekraftig Follo og Ski historielag var tirsdag 22. mai satt av til temaet; ” Nytteplanter i en historisk setting”. Dag Guttormsen med sine unike kunnskaper innen temaet trollbandt en horde på rundt 110 stykker i parken på UMB. Etter vandringen spanderte medlemmer av historielaget kringle og kaffe i det fine vårværet.

Dag Guttormsen med sine unike kunnskaper innen temaet trollbandt en horde på rundt 110 stykker i parken på UMB.

Follo sopp - og nyttevekstforening startet denne høsten sine aktiviteter med stand på Skifestivalen, som gikk av stabelen helga 25.- 26. august. Vi nøyde oss med å være voldsomt tilstede kun på lørdag.

En liten sopputstilling og vårt fine banner fikk folk til å stoppe opp så Bodil, Bjørg, Kari, Tove, Lizzi og Grete ble travelt opptatt med å dele ut programmer og brosjyrer fra tidlig formiddag til sen ettermiddag. Til stor fornøyelse for våre stand-naboer fikk vi trøbbel med å demontere vårt party-telt, noe som endte med at teltet gikk i søppla!

 

En liten sopputstilling og vårt fine banner fikk folk til å stoppe opp så Bodil, Bjørg, Kari, Tove, Lizzi og Grete ble travelt opptatt med å dele ut programmer og brosjyrer fra tidlig formiddag til sen ettermiddag. 

Tradisjonen tro var vi i gang med årets første soppkontroll ved Landbruksmuseet på ås den siste søndagen i august.

Med god hjelp av kursdeltakere fra studiesirkelen "Kurs for utdannelse av soppsakkyndige", gjennomførte vi i alt seks kontroller i år. I alt ble ca.80 kurver kontrollert. En liten nedgang fra i fjor, som vel i hovedsak må skyldes at det ikke var det store soppåret i år.

Men om artsmangfoldet sviktet, kom det inn bra med kantarell og piggsopp. Den hvite fluesoppen fant det like greit å vise seg i hopetall i år også og kunne vises til frammøtte på de fleste kontrollene. Dermed fikk vi formidlet nyttig lærdom!

 

Soppturer

Det ble satt opp tre soppturer i høst, og nytt av året var at turene startet ut fra Statoil på Ski. Den første turen gikk av stabelen pø Soppens dag den 2.september.

Follo sopp og- nyttevekstforening markerte denne dagen i samarbeid med Bærekraftig Follo.
Mens soppturen gikk ut fra Prosted langs Ingjerstrandveien hadde vi Bente, Kari og Grete, etter turen en sopputstilling og kontroll på Svartskog Kolonial.

Her ble folksom, ja! Mye sopp kom inn til kontroll og ekstra moro var det at Rødtuppsopp skulle dukke opp i en av kurvene. Den ble rødlistet i 2010, vurdert til "nær truet", og bør altså kun beundres på voksestedet.

Barna fikk også prøvd sine soppkunnskaper med en sopp-quiz, og dette skulle vise seg å være veldig populært!

De to neste turene gikk til Fagerstrand ute på Nesodden og Sterkerud i Sørmarka.

Ut fra Fagerstrand gikk det to turer; én for medlemmer av Follo sopp-og nyttevekstforening og andre interesserte og én for deltakerne i studiesirkelen, ledet av henholdsvis Bodil, Bente og Grete. Etter hvert som folket kom tilbake fra turene med sopp fikk Seppo det travelt med å ferdigstille en sopputstilling!

Grete, med god hjelp av sin mann, rigget til en sopputstilling i ”folkehavet”.

Speideren på Langhus feiret 80 år, og dette skulle markeres på Sterkerud hytta i Sørmarka.

I den forbindelse ble vi bedt om å holde en soppkontroll ved hytta. Grete, med god hjelp av sin mann, rigget til en sopputstilling, og Bente kom etter hvert med sitt turfølge. Dessverre opplevde vi en heller laber interesse denne dagen både for turen, utstillingen og kontrollen.

Vi merket en markant nedgang i antall deltakere på så vel turer som kontroller denne høsten til tross for god pressedekning i området vårt. Årsaken er nok ikke bare den at det ikke var et topp soppår. Vi opplevde at vår lokalavis, Østlandets Blad, kuttet ut spalten "Hva skjer?" i papiravisen når vi trengte den som mest.

Vi vet av erfaring at den spalten leses av mange. Soppkontrollene våre var heller ikke nevnt i programmet til Landbruksmuseet på Ås, slik de har vært nevnt tidligere. Studiesirkelen som startet opp sist høst ble avsluttet i september etter 40 timer med teori på Ustvedthuset og turer i nærliggende skoger.

På avslutningsfesten hos Hedvig i oktober kunne vi gratulere to av kursdeltakerne med bestått "Prøve for soppskkyndige"!

Med dette bildet av vår sekretær Bente ser vi fram til sopp - og nyttevekståret 2013!

© Bjørn Inge Karlsen

Julemøte samlet mange soppinteresserte


 

 

Det ble trangt mellom stolene, da Follo Sopp- og nyttevekstforening arrangerte julemøte i Ski den 19. november. Over 40 personer møtte opp på Waldemarhøy.

Det er andre år på rad at foreningen inviterer til førjulsarrangement, som et slags punktum for sesongen, med litt fag, mye hygge, mat og prat. Og i år ble det jammen fullt hus!

 

Kyss en sopp

Den faglige biten var det soppekspert Eddi Johannesen fra Osloforeningen Neslekremla som tok seg av. Han holdt et innlevende foredrag om risker, en sopp som det faktisk fins 56 ulike arter av bare i Oslo og Akershus. Og for den som ikke visste det fra før: Én smart måte avsløre om en sopp egentlig har klebrig/slimet hatt på, når den står der tilsynelatende tørr i hatten, er å ta kyssetesten!

Fukt leppene og kyss sopphatten. Hvis leppene henger fast, har soppen klebrig hatt, kunne Johannesen fortelle. Dette kyssetrikset kan vi bruke som å artsbestemme risker.

 

Julemarked

Intet julemøte uten julemarked. Og da snakker vi hjemmelaget og gjerne med sopp som råvare. Fem medlemmer hadde med varer til salgs i år. Svanhild Norman solgte blant annet kort av soppapir, strikkede og heklede produkter av soppfarget garn.

Kari Kløvstad hadde med et utvalg av sin store hobby, nemlig flettede julekurver, nå med sopp og naturmotiver. Helene Kieding solgte soppfargede silkeskjerf, Christine Handstanger stilt med fargerike alver laget av meranoull, mens Trine Palmer hadde med sin spesialitet; traktkantarellchutney og tørket sopp på glass.

 

Vellyket kurs

Fire damer fikk i løpet av kvelden velfortjent applaus. Foreningens Grete Strømsø og Bente Rian fikk blomst for sin innsats som kursledere for deltakere som har gjennomført "Kurs for utdannelse av soppsakkyndige". Kurset ble avsluttet i høst, og Follo har nå fått to nye soppsakkyndige. Kristin Opdahl Seljetun fra Drøbak og Tove M. Bakar fra Langhus fikk applaus for å ha bestått "soppeksamen" i september.

- Vi regner med at flere av kursdeltakerne går opp til eksamen senere, sier Strømsø, som i løpet av kvelden gjorde en grundig oppsummering av våre aktiviteter i årets soppsesong.

I år som i fjor var det servering av ost og kjeks, kaffe og kaker, og vi avsluttet det hele med en god, gammeldags utlodning. Leder Bodil K. Pedersen er strålende fornøyd med årets arrangement.

På vegne av seg selv og resten av styret i Follo Sopp- og nyttevekstforening ønsker hun alle medlemmer og soppinteresserte en riktig god jul og et godt nytt år!

 

Soppekspert Eddi Johannesen tok en gjennomgang av de mange riskene som finnes i vårt distrikt. Seks av dem er rødlistede
Både alver og engler er fin pynt og fin julegave, vet Christine Handstanger, som hadde massevis å selge på julemøtet. 
Kristin Opdahl Seljetun fra Drøbak og Tove M. Bakar fra Langhus besto soppeksamen i september. 
Kari Kløvstads julekurver pyntet pent opp og var også til salgs på julemøtet.