Soppsesong 2013

 Etter et heller magert soppår var det store forventninger denne høsten, men dessverre ble det ikke det store soppåret i år heller!


 

 

Kurs

Follo sopp- og nyttevekstforening hadde også i år et mangfoldig program. Vi startet den 22. mai med kurset «Mat av vårens ville vekster» i samarbeid med Bærekraftig Follo/Akershus fylkeskommune. Foreningens allviter på dette området, Dag Guttormsen, var leder på dette 4-timers kurset. I alt 14 stykker startet med sanking av vekster og avsluttet med kokkelering på kjøkkenet ved Åsgård skole på Ås.

Dag Guttormsen ga klarsignal til nok et kurs; «Soppkurs for fremmedspråklige». Dette kom dessverre ikke i gang på grunn av kun fire påmeldte. Kanskje like greit da målet med dette kurset er å bli kjent med norske matsopper og av dem var det ikke mange arter å finne i begynnelsen av september.

 

 

Nybegynner kurs

Siden det var fire år siden vi sist arrangerte “Soppkurs for nybegynnere”, hadde vi dette på programmet igjen i år. Kurset med 12 deltakere ble holdt på Waldemarhøy, Ski, og gikk over 13 timer fordelt på tre kvelder teori og én ekskursjon. Kursleder var Grete Strømsøe med tre gode assistenter! Hedvig Bjørgum, Tove Bakar og Kristin Opdal Seljetun stilte opp hver sin kveld.

På dette nivået hadde vi ikke så store krav til artsmangfoldet. Bortsett fra total mangel på matriske og steinsopp fikk vi presentert de tryggeste matsoppene og en av de farligste; hvit fluesopp. Assistent Kristin, med arbeidsplass på Giftinformasjonen, stilte seg nok undrende til at vi på dette nivået, tok for oss rimsopp, men kunne vi la det være? Over hele Østlandet bugnet det av rimsopp denne sesongen, og lite av mange andre gode matsopper!

 

 

Soppturer

Vi satte opp kun to soppturer i høst.

Den første turen gikk til Svartskog 1. september med start fra Statoil/Rimi på Ski, hvor i alt 18 ivrige sopp-plukkere «hang på» Bente Rian ut til Strandskogen. Her ble de møtt av Ketil Jensehaugen som var Bentes assistent på turen. Her ble det funnet bra med kremler og rimsopp og en hvit fluesopp. Søndag den 1. september var Soppens dag, en dag som de siste fem årene er blitt markert i alle de nordiske landene. Mens Bente og Ketil ledet soppturen, rigget Grete og Kristian med hjelp av Seppo Dyrseth og Bodil K. Pedersen til utstilling ved Svartskog Kolonial. I finværet denne dagen var det trangt om plassen på uteserveringen og dette viste seg å bli like populært som sist år. Store og små fikk bryne seg på sopp-quiz og slapp ikke unna uten å ha fått med alle våre brosjyrer! Søndag 15. september gikk den andre soppturen utfra møteplassen på Ski. Kun fire stykker møtte og ble med Tove Bakar og Tove Husborn på turen som denne dagen gikk til Siggerud. I de forholdsvis mørke skogene her var det størst mulighet for å finne sopp etter den tørre sommeren. Alle fikk noe matsopp med hjem fra turen.

 

 

Soppkontroller

Foreningens soppkontroller har de siste årene vært ved Landbruksmuseet/nå «Vitenparken» ved UMB på Ås.

Vi hadde kontroll alle søndagene i september, til sammen fem kontroller. Vi opplevde i år en nedgang i antall soppkurver til kontroll. Hovedårsaken var den tørre soppsesongen og det var jamt over lite sopp å finne. Kanskje kunne annonseringen av aktivitetene også vært bedre. Om vi ikke fikk mange kurver til kontroll fikk vi likevel god anledning til å spre kunnskap om foreningen vår. Vår stand var nabo til utekafeen på Vitenparken og den var godt besøkt i det fine høstværet. Det var stor interesse for utstillingen vår og for brosjyrene. Antall besøkende ved kontrollene på Ås var 10 % bedre enn i 2012.

 

 

Andre aktiviteter

Også denne høsten har flere av foreningens medlemmer deltatt ved ulike aktiviteter utenom foreningens program:

Årets første avtalte sopptur gikk som flere år på rad til Enebakk. I regi av DNT Indre Østfold møtte Bente Rian, Grete Strømsøe og Hedvig Bjørgum en ivrig gjeng klare for tur utfra Parkeringsplassen ved Mjær den 12.august. Tove Bakar har guidet en gruppe på 12 UMB-studenter i soppskogen ute ved museet en søndag formiddag i september. Bente Rian og Grete Strømsøe deltok på “Kurs i kartlegging av storsopper” på Bjorli, Lesja kommune, i perioden 22. - 25. august. Bente Rian, Grete Strømsøe, Tove Bakar og Kristin Opdal Seljetun deltok på Høstsopptreff 2013, arrangert av Ringerike Soppforening på Klækken Hotell ved Hønefoss helgen 5.- 8. september. I tilknytning til Høstsopptreffet ble det arrangert en Fagdag med foredrag, ekskursjon og bestemmelse av sopp. Foredragsholder og faglig ansvarlig for dette var Gro Gulden. Temaene var fluesopper og skogvokssopper. Her deltok Bente Rian, Grete Strømsøe, Tove Bakar og Kristin Opdal Seljetun. Jeg avslutter med en liten gladmelding: Stubbeskjellsopp har ikke vist seg på sin faste bjørketre- stubbe gjennom hele sesongen, men den 20. oktober, kunne jeg høste friske eksemplarer! Og i dag, 29.oktober, har jeg hentet seks fine eksemplarer av Blå ridderhatt rett utfor døra! 

Grete Strømsøe - Oppegård 29. oktober 2013.

Slørsopp og bærglede på julemøte


 

 

Mandag 18. november arrangerte Follo Sopp- og nyttevekstforening sitt årlige julemøte, denne gangen i peisestua på Servicesenteret i Ski. 

De nærmere 30 fremmøtte fikk i løpet av kvelden et grundig innblikk i slørsoppens gleder og farer gjennom foredraget til Norges fremste ekspert på området, professor Klaus Høyland ved Universitetet i Oslo. Vi var også på en interessant bærtur med forfatter Øyvind Stranna Larsen, som i år har utgitt boka ”Bærplukkingens gleder”. 

Og nettopp bærene er det vi først og fremst har kunne glede oss over denne høsten. Mens det meldes om historiske forekomster av skogsbær nær sagt fra hele landet, har sopphøsten som kjent vært heller laber her sørpå. 

En detaljert oppsummering av sopphøsten og foreningens ulike aktiviteter i løpet av året fikk vi av leder Bodil K. Pedersen i Follo sopp- og nyttevekstforening før vi som vanlig avsluttet kvelden med ost og kjeks, kaker og utlodning.

Ustabil soppsesong - så langt


 

 

Vi har lagt bak oss en varm og fin sommer med uvanlig lite regn, og det har vi fått ”svi for” i soppskogen.  Men sesongen er ikke over ennå!

 

Hvis du er blant dem som har kommet hjem med slunken soppkurv i høst, så trøst deg med at du ikke er alene. 
- Det har vært en litt mager sopphøst her i Follo i år. Sesongen har vært preget av det tørre - og for oss - altfor fine været, sier Bodil K. Pedersen, leder av Follo sopp- og nyttevekstforening. Riktignok poppet det opp til dels rikelige mengder kantareller og kremler i august. Mange fant også mye rimsopp og fåresopp. Men utover september ble det mindre å fylle i kurven. 

Dette har vi også merket på våre soppkontroller på UMB i Ås, der Follo sopp – og nyttevekstforening har vært på plass hver eneste søndag i september. Interessen for sopp er likevel stor blant både barn og voksne. Sopputstillingene våre har blitt grundig studert, for eksempel av familien Espersen/Arnesen fra Drøbak (bildet under), som besøkte vår siste soppkontroll søndag 29. september. Den ble holdt av soppsakkyndig Bodil K. Pedersen og Tove Bakar, som begge er optimister på soppens vegne: - Det kan fortsatt dukke opp sopp, dersom det blir litt regn før kulden setter inn. 

Vi har verken gitt opp traktkantarellen eller blå ridderhatt! 

 

 

Foto: © Bjørg Engdahl

Æsj, for en stank! Bodil K. Pedersen viser frem soppen som verken ser god ut eller som ikke lukter godt.  Så har den da også det treffende navnet stankkremle.

 

Foto: © Bjørg Engdahl

Litt av hvert både av spiselige, uspiselige og giftige sopper på vår siste kontroll den 29. september på Ås.

 

Foto: © Bjørg Engdahl

Fem søndager i september har vi hatt vårt soppsakkyndige mannskap på plass utenfor kafeen ved UMB i Ås. Her viser Grete Strømsøe og Tove Bakar frem oppdaterte brosjyrer og blader den 22. september.

 

Foto: © Bonsak Hammerås, Ås avis).

Kantareller og piggsopp på rekke og rad. Så jo da, vi har hatt litt sopp i skogen i høst

 

Foto: © Bonsak Hammerås, Ås avis).