Soppsesong 2014

Soppsesongen 2014


Follo sopp- og nyttevekstforening hadde en knallstart på høstens aktiviteter søndag 31.august da alle de 6 aktive soppsakkyndige var i full sving i 3 kommuner:

Kristin og Thomas i Vestby

Bodil og Tove i Ås

Bente og Grete i Ski

 

På Ski var det Markedsdag ved Bøndenes Hus denne søndagen og fordi planlagt soppkurs ble avlyst, kunne Bente og Grete si ja til sopputstilling og kontroll der.

 

Den varme og gode sommeren fortsatte i august - nå med voldsomme regnbyger, altså avgjørende forhold for soppen; varme og nedbør! Nedbøren som lot vente på seg til august førte til at soppsesongen kom litt senere i gang i år.

Dette skulle nok vise seg å være årsaken til at Påbyggingskurset i sopp med påmelding 20. august måtte avlyses på grunn av for få påmeldte, det var jo nesten ikke sopp å se på denne tiden.....  

Jeg henger meg på tidligere soppforsker ved Naturhistorisk Museum i Oslo, Gro Guldens utsagn i Aftenposten den 14. september « kan ikke huske å ha sett så mye sopp».

 

Hvor lett er det ikke å glemme andre nyttevekster når en skal oppsummere soppsesongen 2014? Follo sopp- og nyttevekstforening startet jo sesongen alt i mai-måned.

I samarbeid med Bærekraftig Follo ble det invitert til Grøntkveld på Waldemarhøy, Ski mandag 5. mai. 

Inger-Lise Østmoe, kjent fra TV, grunnlegger av Norsopp og medforfatter av «Matsprell i naturens verden» tok de cirka 70 frammøtte med på en runde i det grønne. Hun kunne formidle at så nært som alt det grønne som der vokste kunne spises!

 

Etter turen trollbandt hun oss med sin underholdende formidlerevne rundt temaet «Blomstrende nytelser, smakfulle trær og ugress til begjær» og det ble servert smaksprøver av bjørkesaft og granskuddsirup.

 

Første post på programmet høsten 2014 var stand på Nordbymart`n, lørdag 16. og søndag 17.august. Tross lite sopp å finne på denne tiden klarte vi å vekke publikums interesse med vårt fine banner og en liten sopp- utstilling.

På lørdag var det Tove Bakar og Tove Husborn, og på søndag Tove Bakar og Grete Strømsøe som var travelt opptatt med å formidle kunnskap, dele ut brosjyrer og selge soppkniver, sopp-plansjer og sopptrøyer til et ivrig markedspublikum. Alt på mandag den 18.august var Tove Bakar og Grete Strømsøe klare for nytt oppdrag!

Fem år på rad har vi nå vært på sopptur arrangert av DNT Indre Østfold med oppmøte på parkeringsplassen ved Mjær.

Stort oppmøte som alltid, men vi hadde ikke store forhåpninger om den store matsopp-fangsten. Så skulle det vise seg at vær og «føre» til nå passet for Blodrørsoppen! Den var å finne i hopetall og alle som ville kunne fylle kurven med denne vakre rørsoppen, men med klar beskjed om forbehandling når de kom hjem.

 

 

 

 

Bondens marked på Kolbotn lørdag 30. august var neste post på programmet. Her var yrende liv med salg av godsaker fra gård og hage. Bodil K. Pedersen og Tove Bakar presenterte en flott utstilling og nå var Steinsoppen kommet! Bra også å få vist publikum den røde og hvite fluesoppen.

 

 

Så var det tid for foreningens faste oppsatte program for høst 2014 ; 5 soppkontroller ved Vitenparken på Ås med oppstart 31.august. 2 soppturer ut fra Statoil/Rimi på Ski

Da dette skulle bli det store sopp-året ble det travelt for de ansvarlige, og nok sopp å finne til utstilling, det er ikke lite arbeid soppkontrollørene legger ned i forkant. I 2013 ble det kontrollert 45 kurver mens det i år ble kontrollert 199 kurver!

 

Etter forespørsel fra Forum for natur og friluftsliv i Vestby stilte Thomas Haraldsen og Kristin O. Seljetun opp for dette nye tur-målet i forbindelse med Friluftslivets dag ved Ødemørk den 31.august. Godt oppmøte ut fra Ski til fin tur og bra med sopp i nytt terreng.

 

Den andre turen gikk til kjent område på Svartskog med Bente Rian og Hedvig Bjørgum som ansvarlige turledere. Denne turen gikk den 7.september som var Soppens dag. Tradisjonen tro hadde vi i samarbeid med Bærekraftig Follo kontroll og utstilling på Svartskog Kolonial. Her var det Tove Husborn og Grete Strømsøe som rigget til med sopputstilling, sopp-quiz og eget bord for alle våre brosjyrer. Her ble for travelt for salg, kun noen soppkniver fikk vi solgt........for når også Bente og Hedvig kom hit fra tur med et stort følge ble her travelt ja !

 

 

 

Foreningen hadde siste oppsatte kontroll på Ås den 28.september, men da soppen som kom så sent i gang i år, ikke ville gi slipp, stilte Tove B., Hedvig, Bianca og Grete opp ved Stuene i Nøstvetmarka søndag 12.oktober.

 

I forbindelse med UT PÅ TUR – aldri sur i regi av Lokal Agenda 21 og Idrettsalliansen Ski, var det lagt opp til ulike aktiviteter for store og små i nærområdet. Nordbyspeiderne sto for servering.

Jammen hadde ikke Tove også i dag da soppen hadde begynt å tynnes ut, rigget til en rikholdig sopputstilling som vakte stor oppmerksomhet! Det kom kun en kurv til kontroll så det var helt greit å pakke sammen utstyret denne gangen, soppsesongen 2014 var nå over!

 

 

 

Årets Høstsopptreff fant sted på Sørmarka konferansehotell 12.-14. september. Tove B, Bente, Kristin, Hedvig, Bodil, Maja og Grete deltok her. 

På Fagdagen i forkant, torsdag – fredag, deltok Tove B, Bente, Kristin, Hedvig, Maja og Grete. I år var temaet Soppenes taksonomi, altså hvordan vi plasserer enkeltartene i slekter og familier og det var også et duftseminar som lot oss få innblikk i hvordan vi kan øve opp luktesansen.

 

Soppfagkurs 2014 – kurs i kartlegging av storsopper ble i år holdt i Telemark med innkvartering på Skien Fritidspark- Hotell i perioden 19. - 21. september.Her deltok Grete.

Det viste seg tidlig på sommeren at dette ikke skulle bli året for kantareller som jo heller vil ha et mer fuktig sommervær. Som plaster på såret kunne alle matsopp-sankere trøste seg med steinsopp som det virkelig var år for i år !!!! Etter tilbakemeldinger tror jeg mange av oss har steinsopp i krukker og glass i år framover .........

 

Grete takker alle soppvenner for en travel og fantastisk høst !!

Bente ved Bøndenes Hus Ski 31.8.2014

Foto: Grete Strømsøe

Fra grøntkvelden 5.5.2014 – Gaukesyre

Foto: Bjørg Engdahl

Sanketur ute ved Waldemarhøy 5.5.2014

Foto: Bjørg Engdahl

Tove Husborn på stand lørdag

Foto: Tove Bakar

Grete på søndag på Nordbymart´n

Foto: Bonsak Hammerås

Stand på Nordbymart´n søndag 17.8.2014         

Foto: Grete Strømsøe                        

Løypa studeres ved Stuene 12.10.2014

Foto: Tove Bakar

Blodrørsopp Mjærskau 18.8.2014

Foto: Grete Strømsøe    

Grete, Hedvig og Bianca, Stuene 12.10.2014

Foto: Tove Bakar

Bodil med steinsopp og Tove på Bondens Marked, Kolbotn 30.8.2014

Foto Grete Strømsøe

Soppens dag ved Svartskog Kolonial 7.9.2014

Foto: Grete Strømsøe

Avslutter med et bilde av Gullkremler, også denne soppen valgte å dukke opp i mengder denne høsten sammen med tusener andre fra samme slekten!